2013-01-17 17:50:42• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémetiben kezdi meg pártépítését a Jobbik

Szatmárnémetiben kezdte meg határon túli pártépítését a Jobbik Magyarországért Mozgalom Erdélyben - ezt Szávay István parlamenti képviselő jelentette be csütörtök délután a Szatmárnémetiben tartott sajtótájékoztatóján. A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke, akit Apáti István képviselőtársa is elkísért a partiumi városba, három pontban határozta meg a határon túli magyarság támogatásának alappilléreit. A politikus heves támadásokat intézett az MSZP ellen, amely szerinte történelmi bűnöket követett el a magyarság, azon belül pedig a határon túli magyarság ellen.

Szávay szerint a Jobbik mindig egységes magyarságban fog gondolkodni, nemzetpolitikájának pedig továbbra is meghatározó szerepet tölt majd be a határon túli magyarság védelme, boldogulása. A Jobbik máris elkezdte a 2014-ben esedékes választásokra való felkészülést, a választási program kidolgozását. Ebben három pontban határozzák meg a határon túli magyarság támogatását.

Az első pont az anyaország hathatós védelme, amit a Jobbik szerint a mindenkori magyar kormány folyamatosan elmulasztott, mert soha nem merte ugyanis felvállalni a konfliktusokat a szomszédos országokkal. A második pont a támogatások kérdése: a magyar nemzet negyede az ország határian kívül él, támogatásukra azonban az éves költségvetés alig 0,1%-át fordítja a kormány. A honosítással kapcsolatban Szávay elmondta: vontatottan, akadozva működik, a FIDESZ-KDNP kormány pedig ellenzi a személyzet bővítésére tett javaslatokat.

A harmadik pont a gazdasági támogatás kérdése. Szávay szerint a magyar kormánynak akár adókedvezménnyel is támogatnia kellene a magyar vállalkozásokat, hogy a magyarok lakta területeken fektessenek be. „Felháborító, hogy az erdélyi, kárpátaljai, felvédi, vajdasági piacon jelen lévő magyar cégek nem követelik meg alkalmazottaiktól a magyar nyelvtudást és hogy nem törekszenek arra, hogy magyar családoknak adjanak kenyeret".

Szávay István és Apáti István

A parlamenti képviselő, aki mellesleg a Jobbik alapítótagjai közé tartozik, kiemelte, hogy a fogadóórával egybekötött sajtótájékoztató tulajdonképpen az első lépés a mozgalom határon túli pártépítése felé. „Nem formális pártszervezetet, hanem megyei csoportokat, támogatói hálózatot szeretnénk kialakítani", fogalmazott Szávay. Elmondta, a Jobbik alapszabály-módosításra készül, amely lehetővé teszi majd a határokon túli szervezetek képviselőküldését is.

Végezetül heves támadásokat intézett az MSZP ellen, megemlítve az általa kommunista utódpárnak nevezett politikai formáció szerdai, kolozsvári pártülését. „Vérlázító pofátlanság, hogy a számtalan történelmi bűnök elkövetése után az MSZP hirtelen felfedezte, hogy a határokon kívül is élnek magyarok. Úgy gondolom, az RMDSZ se arra kapott felhatalmazást az erdélyi magyaroktól, hogy Markó Béla segítsen a történelmi bűnöktől való tisztálkodásban", utalt Szávay az RMDSZ és az MSZP között megkötött együttműködési megállapodásra.

Szávay hazugnak és álszentnek nevezte az MSZP-t, mert miközben Mesterházy Attila elnök bocsánatot kért a december 5-ért, addig a párt miskolci szervezete az erdélyi magyarok térhódításával fenyegetőzve kampányol, utalva ezzel arra, hogy a város polgármestere, Kriza Ákos Nagyváradon született.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: